Om programmet

Science and Modernization in Sweden

Detta femåriga forskningsprogram finansieras av Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse och är förlagt till Centrum för vetenskapshistoria, Kungl. Vetenskapsakademien. Programmet startades 2013.

Det primära syftet med programmet är att utnyttja den breda kompetens som under de senaste decennierna skapats inom svensk vetenskapshistoria för att studera det moderna kunskapssamhällets historia. Närmare bestämt vill vi ta Kungl. Vetenskapsakademiens historia, från instiftande 1739 fram till idag, som utgångspunkt för att studera de komplicerade processer som lett fram till det moderna kunskapssamhället. Vår fokus på akademin motiveras av den centrala roll den spelat för formerandet av en svensk vetenskap och för hur denna har relaterat till de krafter som danat vårt samhälle.

Programmet kommer att samla en lång rad vetenskapshistoriker som i kraft av sina specialistkompetenser kommer att beforska olika tema med anknytning till denna övergripande historia. Forskningsresultat kommer att publiceras löpande som vetenskapliga artiklar, och som ett gemensamt bokverk om akademins historia.

Det månghövdade upplägg knyter vidare till ett sekundärt syfte med programmet, nämligen att det ska fungera som en samlande kraft för svensk vetenskapshistoria. För att ytterligare stärka denna ambition rymmer programmet även en serie nationella och internationella konferenser, liksom föreliggande programblogg.

Centrum för vetenskapshistoria

Centrum är sedan 1988 en av Vetenskapsakademiens institutioner. Tillkomsten möjliggjordes genom generösa donationer av bland andra Tomas Fischer. Centrum skall främja svensk vetenskapshistorisk forskning, särskilt utgående från de rika egna samlingarna av arkiv och föremål. Arkiv och föremål för forskning finns i Centrums lokaler i Frescati, medan den mer utåtriktade verksamheten finns på Observatoriemuseet mitt i Stockholm. Mer information finns här.

Lämna en kommentar