Från bloggosfären: ”The Giant’s shoulders”

Bloggformatet är kanske inte något man omedelbart förknippar med vetenskapshistorisk forskning, men faktum är att alltfler vetenskapshistoriker har börjat blogga under de senaste åren. Här i Sverige är det fortfarande ganska skral med den varan, men internationellt finns det mängder av intressanta bloggar att följa. Men det förutsätter ju att man hittar dit. Ett lämpligt ställe att börja på är då ”The Giant’s shoulders”.

Detta är inte en blogg i vanlig mening, utan snarare en redigerad sammanställning av saker som lagts ut på andra bloggar. Den publiceras runt den 15e varje månad och kommer alltså tolv gånger om året. Så vitt jag kunnat utröna startades denna ”carnival of History of Science” 2008 och har sedan dess ambulerat mellan olika bloggar. Värd för senaste utgåvan (nr 67) är medicinhistorikern Jennifer Evans och bloggen ”Early Modern Medicin”. I detta nummer kan man exempelvis klicka sig vidare till bloggar som rör Keplers utredning om varför snöflingor är sexkantiga, föreställningen om tandmaskar (sic), liksom trehundra år av rymdskeppsfantasier.

Värd för nästa nummer är Fade Singh och ”Compass Wallah blog” (namnet av ett slanguttryck för brittiska lantmätare i kolonialtidens Indien).

fds

Bilden från M. F. Rossi, A trip to Mars, 1920.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s